ARTICULO SOBRE LAS JORNADAS DE ACCION FEMINISTA AUTÓNOMA

Artículo publicado en La Burxa:

(Podeis leerlo también aquí)

Pel 8 de març, “se va a armar la gorda”.

Del 5 al 13 de març es convoquen unes jornades no-mixtes d’acció feminista autònoma a Barcelona.

Els darrers anys a la ciutat de Barcelona, la jornada de lluita del 8 de març s’ha vist reduïda a una manifestació unitària, caracteritzada sovint per la representació institucional, on se’ns retrata com dones conformes, inofensives i dòcils. Així, la càrrega política d’aquest dia i del que ha significat històricament, s’ha anat desactivant i ja no s’espera res d’aquesta efemèride ni dels col·lectius o institucions que hi participen, més que una commemoració buida.

Però enguany hi ha la ferma intenció que aquesta data no passi desapercebuda, que aquesta actitud de submissió no sigui la nota característica i predominant. Des de diferents col·lectius i individualitats d’arreu de la ciutat s’han anat teixint xarxes que s’han concretat en unes jornades d’acció feminista autònoma que tindran lloc entre el 5 i el 13 de març, sota el lema “Se va a armar la gorda”.

Com a Assemblea Transfeminista volem anar a la base de les opressions, fer trontollar el dualisme de gènere i evidenciar les mentides que han sostingut en el poder a l’heteropatriarcat. Però sabem situar-nos en un lloc i un temps, en un context com el d’aquesta setmana, per a sostenir un no-binarisme crític que ens permeti anomenar l’opressió. En aquest espai on el feminisme (i per suposat el transfeminisme) s’invisibilitza i es despolititza, els discursos i les eines identitàries son també necessàries per a destruir aquesta hegemonia; per això ens hem sumat a la setmana d’acció no mixta, per a dones, lesbianes i trans, que es proposa des dels espais feministes autònoms d’aquesta ciutat.

En aquesta setmana de lluita, prenem també els carrers per a dinamitar el sistema binari sexe-gènere, per a destruir-lo des d’un posicionament explícitament feminista, que no entén la lluita com una aglutinació de diferents opressions (a dones, a lesbianes, a trans…), sinó que l’entén com una opressió comú que és l’heteropatriarcat i el sistema binari, i que s’encarnissa en els diferents subjectes polítics. Entenem que aquest sistema de poder imposa de forma violenta les categories d’home i dona per a poder produir cossos adaptats a l’ordre social establert, i divideix en dos, jeràrquicament, objectes, espais, cossos percepcions, emocions i desitjos. En aquest ordre cada persona ha d’encaixar de forma plena i sense fissures, a risc de ser objecte d’estigmes, marginació i càstig. En aquest ordre, les que son llegides com a dones, pateixen una expropiació del desig propi, son cosificades, agredides i, com estem fartes de veure, assassinades.

Dins del marc d’aquesta setmana, la proposta compta amb un taller d’autodefensa feminista, un espectacle-cabaret del Circ Internacional Tent à Bulles, una Manifestació Nocturna i una lesbo-ruta feminista festiva i activista, entre d’altres accions i intervencions, totes elles no mixtes. Des de l’Assemblea Transfeminista hem organitzat una Kafeta de conspiració per a dones, lesbianes i trans, que tindrà lloc a Can Vies el dissabte 5 de març i des d’on es prepararà una acció d’intervenció als banys per al dimecres 9 de març, a les 12h a Pl. Universitat.

Hem decidit atacar el lavabos de la nostra ciutat en tant que espais privilegiats d’explicitació de la divisió de gènere. Amb això ataquem el codi amb el que es fa entendre el binomi home-dona, codi gravat al néixer, que interioritzem i que renovem cada vegada que el posem en pràctica. Entrar al lavabo que no ens correspon es una violació de l’ABC que determina la nostra identitat, i nosaltres mateixxs, que no suportem la confrontació en allò més íntim -perquè fa mal, perquè és el nostre cos, perquè és el nostre jo el que penja d’un fil-, l’evitem, ens auto-controlem. I l’autocontrol és la política de baix-cost del poder.

La negació dels símbols que ens han ensenyat a veure com evidents i naturals es necessària. El codi del poder no genera espais de seguretat, encara que pretengui fer veure que les seves divisions ens protegeixen allà on ens suposa més dèbils, en els espais d’allò fisiològic. Per això desfem els símbols i prenem els espais.

Per tot això hem decidit prendre els carrers. I us animem a fer el mateix.

Podeu consultar les activitats a assembleatransfeminista.wordpress.com, mambo.pimienta.org, Radio Bronka i ContraBanda FM.

Una respuesta to “ARTICULO SOBRE LAS JORNADAS DE ACCION FEMINISTA AUTÓNOMA”

  1. Me interesa recibir vuestras informaciones, y os felicito por buscar nuevas alternativas de acción que renueven el movimiento feminista

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: